Storytech 2019 – Artificiell intelligens skapar folkmusik: ”Över 100 000 låtar”

hc3b6g_kthprofile0087_bobs40kth.se_-e1555508750881.jpgArtificiell intelligens (AI) som folkmusikkompositörer? Är det möjligt för datorer att vara ”musikaliskt intelligenta”? Forskaren Bob Sturm från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) gästar StoryTech 2019 och berättar mer om AI-genererad folkmusik.

Traditionell folkmusik från Storbritannien, Sverige och Irland är mycket populär och har gjort avtryck i hela världen. I ett forskningsprojekt på KTH har musiken, genom en AI-metod kallad ”recurrent neural network” (RNN), använts för att få datorer att lära sig komponera musik, något som lett till flertalet kreativa samarbeten. Bob Sturm, en av forskarna, gästar nu StoryTech 2019 för att berätta om sin forskning kring AI-genererad folkmusik.

– Hittills har över 100 000 låtar komponerats och syftet med projektet har varit att få datormodeller att lära sig folkmusik så att det framstår som att de har en musikalisk intelligens. Sedan har metoder utarbetats för att utreda vad de faktiskt gör, säger Bob Sturm, forskare i datavetenskap vid KTH.

För att testa rimligheten i de datorgenererade låtarna bad Bob och kompisitören Oded Ben-Tal en grupp professionella irländska folkmusiker att skapa ett folkmusikalbum som bygger på de befintliga låtarna och de 100 000 låtar som genererats av datormodellerna. Resultatet? Ett fullängdsalbum där över hälften av musiken är datorgenererad.

– De personer vi har samarbetat med har också visat hur modellerna kan tjäna ett större syfte, nämligen som partners i skapande av ny musik, avslutar Bob.

Nyfiken?
Anmäl dig till StoryTech 2019 senast 13maj.

Mer information
Lyssna på AI-albumet ”Ó Conaill Family and Friends”
StoryTech 2019 utforskar AI – och andra sagor

En reaktion på ”Storytech 2019 – Artificiell intelligens skapar folkmusik: ”Över 100 000 låtar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s